Забележителности

 • Село Радуил:

Интересни културни забележителности в село Радуил и близката околност, които не бива да бъдат пропуснати са:
– 10-те храм-параклиса пръснати в околността, сред които Манастира „Покров Богородичен” – възстановен върху древно светилище … (Виж целият текст)

 

 • Боровец– 8 км.

Боровец впечатлява всеки посетител с уникалната си природа и усещането за уют. Той е предпочитана дестинация сред туристите през зимата най-вече поради възможността за практикуване на зимни спортове като ски, сноуборд … (Виж целият текст)

 

 • Дворец „Царска Бистрица“ – Боровец, 10 км

В прегръдките на величествената Рила планина, над известния курорт Боровец се намира красивия дворец останал от времето на последното българско царство „Царска Бистрица”. Построения между 1898-1914г. дворец е служил като ловна хижа на … (Виж целият текст)

 

 • Дворец „Саръгьол“ и Дворец „Ситняково“

Дървени постройки, свързани са с двореца „Царска Бистрица“. Също са използвани като ловни хижи от владетелите на Третото Българското Царство … (Виж целият текст)

 

 • Национален парк Рила – 10.8 км

„Национален Парк Рила” е най-големият от трите национални парка в България и е сред най-големите защитени територии в Европа. Паркът обхваща централните и най-високи части на планината Рила, включително връх Мусала. Обявен е през 1992 г. като народен парк … (Виж целият текст)

 

 • Черната скала

На 4 км източно от Боровец е природната зебележителност Черната скала – 135-метрова отвесна стена над долината на река Сливница … (Виж целият текст)

 

 • Резерват „Ибър“

Резерватът „Ибър“ обхваща северните склонове на билото между върховете Ибър и Белмекен, на височина 1100-2400 м … (Виж целият текст)

 

 • Маричините езера (Очите на Марица)

Маричините езера са две ледникови езера, разположени в дълбокия Маришки циркус. Обграждат си стръмните склонове на върховете Близнаците, Маришки чал и Манчо. Горното Маричино езеро се намира на 2378 м.н.в., а Долното Маричино езеро … (Виж целият текст)

 

 • Седемте Рилски езера 65км

В Северозападна Рила на 2100-2500 м. надморска височина се намират Седемте Рилски езера. Това е най-дългата, живописна и посещавана група езера с ледников произход в България … (Виж целият текст)

 

 • Връх Мусала

Мусала е най-високият връх в България – 1925м. Той е част от Стоте национални туристически обекта. Намира се в Рила планина близо до Боровец. На него е иградена метеорологична станция на Националния институт по метеорология … (Виж целият текст)

 

 • Мальовица – 40км

Мальовица е връх в северозападната част на Рила, висок 2729 м. По труднодостъпните северни и източни склонове на връх Мальовица се намират едни от най-посещаваните от алпинисти скални стени в България. Тази част от планината предлага … (Виж целият текст)

 

 • Ферма за щрауси, гр.Долна Баня

Фермата се намира на 8 км от село Радуил. В нея се отглеждат „черни африкански щрауси“,
Наречени така, заради оперението на мъжките индивиди … (Виж целият текст)

 

Нашият съвет към вас:

Опознайте капризите на планината и се съобразете с тях, за да бъде почивката ви в село Радуил приятна и безопасна!

Почивка в село Радуил с приятели или със семейството звучи много хубаво, но променливия планински климат не е за подценяване. Хотел „Свети Димитър“ ви осигурява комфорт и удобства, но все пак, не забравяйте, че планината има свои закони и капризи, с които е добре да се съобразявате. Така почивката ви ще бъде безгрижна и изпълнена с хубави емоции и приятни приключения.

Ние сме винаги готови да ви съдействаме, за да получите необходимата информация за метеорологични условия и подходящи маршрути за разходка. Вашата безопасност е важна за нас!!!